Center za podjetništvo in turizem nudi pomoč:

obstoječim podjetnikom in podjetjem, novim in potencialnim podjetjem, inovatorjem, mladim strokovnjakom, kmetom, brezposelnim osebam, lokalnim razvojnim iniciativam in institucijam, društvom in klubom.

Podporne storitve pri poslovanju podjetij
Center za podjetništvo in turizem Aktualno Za investitorje Dogodki

Kontakt


Center za podjetništvo in turizem Krško

CKŽ 46, 8270 Krško
Telefon: +386 7 490 22 20
Telefaks: +386 7 492 70 80
E-pošta: info@cptkrsko.si


Poglej na večjem zemljevidu

Kako poslovati v Avstriji?


Ne pozabite prijaviti delavcev in jim izplačati avstrijskih plač

Katere so pasti poslovanja v Avstriji? Po uveljavitvi zakona o boju proti socialnemu in plačilnemu dumpingu letos spomladi bodite pozorni predvsem na plačevanje delavcev. Ti vas bodo stali več kot v Sloveniji, tudi če jih pripeljete od doma.

Kršitve zakonov, v katere se lahko povsem nenamerno ujamete, vas lahko v Avstriji stanejo tudi več tisoč evrov. In inšpektorji so zelo delavni, tudi na terenu.

Na kaj morate biti pozorni?

  • Ali je delo začasno ali stalno

Ali je dejavnost začasna, se določi glede na to, kako stalno in pogosto opravljate delo. Trajanje ni določeno z zakonom, vendar pa boste že imeli težave, če boste denimo vsak teden pleskali ali gradili v Avstriji. Če boste enkrat na vsakih nekaj mesecev opravili delo pri nekem projektu, bo delo še vedno začasno. To pomeni, da vam podružnice ali podjetja v Avstriji ni treba ustanoviti.

  • Priglasitev napotenih delavcev

Redno zaposlene v Sloveniji lahko podjetje napoti na začasno delo v Avstrijo. Te mora priglasiti na pristojni urad avstrijskega ministrstva za finance. Na delo v Avstrijo lahko napoti tudi delavce iz tretjih držav, torej iz držav, ki niso članice EU, če imajo urejen status v Sloveniji. A tu se pogosto pojavijo zapleti. Dovoljenje namreč navadno dobijo šele po pritožbi.

  • Višina plače

Pazite tudi, kako visoko plačo boste izplačevali svojim zaposlenim. Dobiti morajo namreč tako visoko, kot to določajo kolektivne pogodbe za posamezne dejavnosti. Torej, plača po slovenski zakonodaji odpade. Pri tem pa pazite – Avstrijci imajo okoli 200 kolektivnih pogodb. Nekatere se razlikujejo tudi po območjih (pravice na Dunaju so lahko drugačne kot na Koroškem).

  • Davki

Za plačevanje DDV veljajo podobna pravila, kot pri nas. Pri gradbincih večinoma velja obrnjeno davčno breme: DDV plača in obračuna naročnik (kupec), in ne prodajalec storitve. Dohodnina je nižja kot pri nas. Do 11 tisoč evrov letne davčne osnove je stopnja nična (dohodnine ne plačate). Preden pa se odpravite na avstrijski trg, se podrobneje pozanimajte o pravilih igre – tako v Avstriji kot doma. Slovenska davčna uprava vas bo namreč lahko kljub temu, da veliko dela opravite v Avstriji, še lahko štela za davčnega rezidenta v naši državi. Kar pomeni, da boste dohodnino morali (po)plačati (še) v Sloveniji.


Vir in informacije: Finance, 2.12.2011, www.finance.si, Avtor: Tanja Smrekar

2018 CPT Krško